Natuur en landschap

Als ecologisch hovenier houd ik me niet alleen bezig met tuinen en speelplekken maar ook met natuur en landschap. Elementen die me als ecologisch hovenier nauw aan het hart liggen zijn onder andere bloemenweiden, natuurlijke hagen en boomgaarden. Op kleine schaal kunnen deze elementen ook een plek krijgen in tuinen. Een specifieke vorm van natuurlijk beheer waar ik mij als hovenier op richt is het terreinbeheer met schapen.

Bloemenweide

Een bloemenweide is een natuurplek bij uitstek en prachtig om te zien. De bloemen trekken veel soorten insecten aan. De weide vraagt wel om kundige aanleg en beheer zodat u elk jaar weer van de bloemenpracht kunt genieten.

Onderstaande foto’s illustreren het evolutieproces van een jonge bloemenweide met veel een- en tweejarige soorten (foto 1) tot een oudere bloemenweide met een grote diversiteit aan vaste soorten (foto 2).

De jonge weide is kleinschalig en onderdeel van een bedrijfstuin die in 2016 is aangelegd. Hier groeien soorten als kamille, bolderik en korenbloem. De tweede foto laat de al wat oudere bloemenweide zien waarvan ik al geruime tijd het beheer doe. Deze bloemenweide kent soorten als ratelaar, beemdooievaarsbek, zwarte toorts, steenanjer, kale jonker, rietorchis, valeriaan, et cetera.

Boomgaard

Door eigen ervaring heb ik veel kennis vergaard van fruitbomen en boomgaarden. Ik ben gespecialiseerd in:

  • Advies over inrichting, boomvorm en rassen
  • Ontwerp en aanplant van (fruit) boomgaarden
  • Snoeiwerk

Begrazing

U kunt bij mij terecht voor terreinbeheer met schapen. Zelf werk ik met Soayschapen maar ik onderzoek ook de ervaringen met andere soorten.

Het Soayschaap is een verwilderde schapensoort die weinig verzorging behoeft en zowel ongewenst houtopslag als aanwezige ruigtekruiden als distels en brandnetels kan terugdringen.

Bij begrazing is het de kunst om met de juiste hoeveelheid dieren de beste balans in de vegetatie te vinden. Om deze beheersvorm mogelijk te maken moet het terrein wel goed omheind zijn.

Wilt u weten wat ik voor uw landschap kan betekenen, mail of bel en ik kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek hierover.