Een natuurlijke tuin is een duurzame tuin die zoveel mogelijk inspeelt op de natuurlijke potenties van de plek. In iedere tuin, groot of klein, schuilt een natuurlijke tuin. Met een paar aanpassingen kan uw tuin al een natuurlijker karakter krijgen. Weet u dat u de  mogelijkheid hebt om mee te werken bij de aanleg? Het bespaart niet alleen kosten, het maakt uw tuin ook persoonlijker!

U kunt bij mij terecht voor zowel het ontwerp, de aanleg of het onderhoud van een natuurlijke tuin.

Ontwerp en aanleg

Een bodemanalyse is een eerste stap om te bepalen welke beplanting het beste bij uw tuin past. Ik beperk het gebruik van gecultiveerde soorten en werk het liefst met natuurlijke beplanting die ook inheems mag zijn. De natuur komt zo het beste tot haar recht en dat maakt de tuin onderhoudsvriendelijker. De aanwezige materialen zoals stenen, tegels en hout pas ik weer toe voor nieuwe paadjes en terrassen, stapelmuren, takkenrillen, bankjes, speelplekken et cetera.

Onderhoud

Het onderhoud van een natuurlijke tuin is anders dan bij een gangbare tuin. Het kenmerk van een natuurlijke tuin is de gesloten begroeiing en er wordt daarom niet geschoffeld maar gewied. De border mag zich ook op een natuurlijker manier ontwikkelen en ingrijpen is alleen nodig als een plantensoort domineert en andere planten eronder lijden.

Een natuurlijke tuin is de perfecte plek om zelf fruit, groenten en kruiden te kweken. Het trekt ook dieren aan: egels schuilen er, vogels zoeken de beschutting en insecten voeden zich met de rijke beplanting. In een natuurlijke vijver wonen kikkers, libellen en salamanders.

Kortom, een natuurlijke tuin is:

  • Een originele tuin
  • Een onderhoudsvriendelijke tuin
  • Een fijne plek voor dieren
  • Een speelse tuin
  • Een eetbare tuin
  • En natuurlijk de mooiste plek om in te zijn

Wilt u weten hoe uw tuin natuurlijker kan worden, mail of bel en ik kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek hierover.